Routaeristeet

Mitä on hyvä routaeristäminen?

Routaeristeen tehtävä on suojella rakennusta routavaurioilta koko rakennuksen käyttöiän ajan. Vesi heikentää routaeristeiden eristyskykyä merkittävästi ja siksi alhainen vedenimeytyvyys niin upotus kuin sulatus-jäädytystestissä on routaeristeille tärkeää. Hyvä routaeristys vähentää myös rakennuksen energiankulutusta.

Styroplastin EPS pro Routa-levyt eristävät hyvin lämpöä ja pitävät pakkasen loitolla. Erityisellä muottiteknologialla valmistettavien pro Routa-levyjen vedenimeytyminen on normaalia isolla blokimuotilla tehtyä EPS-eristettä huomattavasti alhaisemmat. Uuden RIL225-2023 mukaan suunnittelussa ja eristeiden paksuuden mitoituksessa käytettävät kosteat lämmönjohtavuudet (λU) ovat Styroplastin pro Routa-eristeissä EPS-eristeiden parhaimmistoa alhaisen vedenimeytymisen ansiosta. Alhaalla asiasta tarkemmin.

 

Routaeristeen eristyskyky

Lämmöneristeille ja routaeristeille ilmoitettava lämmönjohtavuus λDeclared kertoo tuotteen optimaalisen lämmönjohtavuuden kuivana. Routaeristeiden suunnittelussa ja mitoituksessa tulee kuitenkin käyttää aina tuotteiden todellisia märkiä lämmönjohtavuuksia eli lambda U:ta (λU) laskettuna RIL 225-2023 ohjeen mukaisesti. Routaeristeellä λU on huomioitu vedenimeytyvyys niin upotus- kuin sulatus-jäädytystestissä eli kosteuden eristeen lämmöneristyskykyä heikentävä vaikutus.

RIL 225-2023 suositusten mukaisesti valmistajien tulisi ilmoittaa lasketut omien tuotteidensa λU-arvot nettisivuillaan. Olemme laskeneet alla olevaan taulukkoon EPS pro Routa-eristeiden lambda U-arvoja, kun käyttökohde on routaeristäminen.

 

styroplast-routa-pro-pack.pngEPS 120 pro Routa

Muottikoneella tehty EPS 120 pro Routa on laadukkain valinta routaeristämisessä. Levyn vedenimeytyminen on erittäin pieni, alle 1,0 tilavuusprosenttia, kun normaalilla EPS routaeristeellä se on yli 2,5 tilavuusprosenttia. EPS 120 pro Routa kestää vuodenaikojen lämmönvaihtelut ja levyllä on hyvä pakkasenkesto eli sulatus-jäädytyskestävyys. Suuren murtolujuutensa ansiosta levyillä on poikkeuksellisen suuri taivutuksenkesto EPS-eristeeksi ja levyt kestävät hyvin asennus- ja rakennusaikaiset rasitukset.

EPS 120 pro Routa -levyjä käytetään kiinteistöjä ja rakennuksia ympäröivään routaeristykseen, piha-alueilla, pihakäytävillä sekä kevyesti liikennöidyillä alueilla, joissa on polkupyöräliikennettä ja vain vähän autoliikennettä. On tärkeää huomioida, että eristeitä saa aina kuormittaa rakennusaikanakin vain sen pitkäaikaisen puristuslujuuden mukaan. Lyhytaikainen puristuslujuustesti tehdään aina puristamalla tuote 10% kasaan, jolloin tuote on käyttökelvoton eli se on vain ns. pikatesti tuotteen pitkäaikaisesta puristuslujuudesta.

EPS 200 pro Routa

EPS 200 pro Routa -levy sopii routaeristämiseen raskaammin kuormitetuilla piha-alueilla, joissa on henkilöautoliikennettä. Liikennöidyillä piha-alueilla pitkäikäisin ja turvallisin routaeriste suuren lujuutensa puolesta on Finnfoam eristeet.

EPS-lämmöneristeiden tekniset ominaisuudet

 

Ominaisuus

EPS 120 pro Routa

EPS 200 pro Routa

Lyhytaikainen
puristuslujuus (kPa)

> 120

> 200

Pitkäaikainen
puristuslujuus (kPa)

> 36

> 60

Vedenimeytyminen 

< 1,0

< 1,0

Lämmönjohtavuus
kuivana (λDeclared)

0,036

0,033

Lämmönjohtavuus
routaeristeenä (λU)

0,039

0,039

Miksi pro Routa?

Routasuojausominaisuuksia vertaillessa Styropalstin EPS pro Routa on taloudellisin vaihtoehto routaeristeeksi. Pienellä lisäinvestoinnilla saadaan suuri parannus eristeeseen. Eristelevyn rakenne on homogeeninen, eli pintaan tulleet naarmut ja pikkuvauriot eivät heikennä eristeen kosteudenkestävyyttä. Styroplast pro Routa -eristeitä käyttämällä varmistat laadukkaan routaeristyksen rakennukseesi.

Tehokas routasuojaus toimii myös kapillaarikatkona ja kestää kosteissa maaeristysolosuhteissa. Rakennusaikana mm. EPS pro Routa-levyjen erinomainen taivutuslujuus ja sitkeys tekevät siitä helposti työstettävän ja levyt eivät hajoile hallitsemattomasti täyttöjä tehtäessä. Rakennuksen alapohja voidaan toteuttaa joko maanvaraisena tai tuulettuvana eli ryömintätilaisena eli esimerkiksi ontelolaatan alapintaan. EPS-eristeet sopivat kumpaankin vaihtoehtoon ja tuulettuvassa alapohjassa on tärkeää eristää myös maan pinta tilan kosteusrasituksen pienentämiseksi.

Hankinta- ja toimitusehdot

Noudatamme kaikissa toimituksissamme rakennustuotteiden yleisiä hankinta- ja toimitusehtoja (RYHT2000). Kyseiset hankinta- ja toimitusehdot löytyvät alta.

PDF_file_icon.svg RYHT2000.pdf